در این مطلب به سوالاتی که درباره نماز از آیت الله مکارم شیرازی پرسیده شده اند می پردازیم. سوالاتی که می توانند پرسش شما در این باره نیز باشند. نماز واجب الهی است که به قصد قربت لازم است خوانده شود. این عبادت که ستون دین است باید به درستی خوانده شده و واجبات آ ن در کنار مستحبات ذکر شده ادا شوند. در این میان اما گاهی شرایطی خاص پیش می آید که بر اساس آن شرایط، برخی شروط و احکام نماز تغییر می کند.
پرسش و پاسخ درباره نماز
- فردی شک میان 2 و 4 در حال نشسته کرده است و در آخر بنا را بر 4 قرار داده است. سپس دو رکعت نماز احتیاط خوانده است که در وسط نماز احتیاط به یقین رسید که شک او بین 3 و 4 بوده است. حال وظیفه اش چیست؟
اگر که هنوز در رکعت اول نماز احتیاط است در همان رکعت سلام دهد و نماز صحیح خواهد بود در غیر این صورت نماز لازم است تکرار شود.
- در چه صورت غیبت فردی که در نماز جماعت شرکت نمی کند جایز می باشد؟
تنها در صورتی که عملش هتک به جماعت به شمار نرود و نشانه آن نباشد جایز است.
- آنکه تشهد نماز را به این امید که جزو مستحبات دانسته برای مدت طولانی نخوانده است تکلیفش چیست؟
اگر که آن فرد جاهل قاصر بود، نمازهایش قضا ندارند.
- شخصی وکیل حقوقی مادر خود است و بعد از فوت مادر یک سوم از اموال او را برای نماز و روزه او خرج کرده است حکم این کار چیست؟
اگر که مادر وصیتی نکرده باشد همه اموال می بایست بر اساس قانون بین ورثه تقسیم شود اما اگر وراث همه این اجازه را داده باشند و کبیر باشند این عمل مانعی ندارد و اگر که وصیت نموده لازم است بر اساس وصیت عمل گردد.
- آیا می شود در حین نماز خواندن به موسیقی کلاسیک یا آرام گوش داد؟
این کار جایز نمی باشد. نماز خود را در مکان خلوت که می شود حضور قلب داشت به جا آورید.
- برای فردی که مسجد با خانه او فاصله دارد و همواره نمی تواند در نمازهای جماعت شرکت کند، ترجیحا اولویت شرکت در نماز جماعت برای کدام نوبت نماز است؟
نمازهای ظهر و عصر دارای اولویت هستند.
- شخص وسواسی می تواند بدون مزد و اجیر گشتن برای ثواب برای فردی نماز قضا به جای آورد؟
شخص وسواسی نمی تواند اجیر گردد جز اینکه تبرعا و با قصد رجاء باشد.
- در مواردی که بدن فرد خونی است اما میزان آن معلوم نیست آیا نیاز است پیش از نماز نسبت به مقدار آن تجسس نمود؟
احتیاط این است که تجسس کند.
- قضای نماز پدری که مرتد است و فوت شده بر عهده پسر بزرگ تر است؟
در فرض سوال این عمل بر عهده پسر بزرگ نیست.
- زمینی خریداری شده است. در این زمین تعدادی نخل وجود دارد که وقف نماز و روزه هستند. حال این نخل ها زیاد بلند شده اند و قابل استفاده نیستند؛ در این باره چه حکمی وجود دارد؟
در صورت غیر قابل استفاده بودن تکلیفی وجود ندارد.
- اگر در قنوت نماز دعا صنمی قریش خوانده شود، خواندن نماز دارای اشکال است؟
احتیاط این است نماز اعاده شود البته اگر که فرد حکم را نمی دانست نمازهای قبلی او صحیح خواهد بود.
- اگر که شخص در نماز و رکعت دوم بعد از حمد و سوره بگوید «صدق الله العلی العظیم» اشکال دارد؟
اشکالی ندارد چون ذکر نام خداوند است و کلام بی جا نیست و نماز صحیح خواهد بود و احتیاط مستحب آن است که سجده سهو پس از نماز به جای آورده شود.
- آیا بوسیدن چیزی در نماز همچون قرآن و بچه سبب باطل شدن نماز می شود؟
در فرض سوال ضرری به نماز نمی زد مگر آن که بسیار تکرار شود.
- جدیدا آش بی بی سه شنبه و بی بی نور و بی بی حور که نماز و آداب ویژه ای دارد متداول شده است. نماز این آش صبح سه شنبه پیش از اذان ظهر خوانده می شود، پنج رکعتی است و دارای یک حمد و سه توحید است. علاوه بر این آرد و حلوا این سفره را نمی شود نامحرم و پسر نابالغ ببیند و نباید زیر آسمان باشد. نظر شما در این باره چیست؟
این موارد خرافات هستند و عمل به آن ها خلاف شرع می باشد. مردم را با زبان خوش آگاه کنید تا این کارها را ترک نمایند.
- شخصی که خوابیده یا نشسته نماز می خواند اگر در میان نماز توانایی نشسته یا ایستاده خواندن را پیدا کند چه تکلیفی دارد؟
هر زمان فردی به دلیل ناتوانی نماز را خوابیده به جای آورد اگر که در میانه نماز توانایی نشستن پیدا کند باید آن مقدار را نشسته بخواند یا اگر که می تواند بلند شود. علاوه بر این افرادی که نشسته نماز می خوانند اگر که در حین نماز توانایی ایستادن پیدا کنند باید بلند شوند و نماز را در همان حالت بخوانند. البته تا زمانی که بدن آرام نگرفته نمی شود چیزی بخوانند.
- در حال قیام نماز چه کارهایی مستحب است که رعایت گردند؟
سزاوار است در حال ایستادن بدن راست نگه داشته شود، شانه ها پایین انداخته شودند و دست ها روی ران گذاشته شوند. علاوه بر این ها انگشت ها به هم چسبانده شوند و سنگینی بدن به شکل مساوی بر روی دو پا انداخته شود. همچنین به محل سجده نگاه شود و خضوع و خشوع در حالت نماز وجود داشته باشد. ناگفته نماند مردان در حالت قیام کمی پاها را باز گذارند و زنان آن ها را به هم بچسبانند.
- خنده باعث باطل شدن نماز می شود؟
خنده اگر عمدی یا سهوی و با صدا باشد نماز را باطل می کند. اما تبسم و لبخند نماز را باطل نمی کند هر چند عمدی باشد. همچنین خنده سهوی فردی که گمان می کند در حال نماز نیست سبب باطل شدن نماز نمی شود.