سوره طارق هشتاد و ششمین سوره قرآن کریم بر اساس ترتیب کنونی و سی و ششمین سوره نازل شده بر رسول خدا (ص) است. این سوره مکی بوده و جزو سورههای جزء سیام قرآن شناخته میشود. نام این سوره از نخستین سوگند سوره در اولین آیه گرفته شده است و خداوند در آن به دو موضوع معاد و قرآن کریم پرداخته است. سوره طارق متشکل از هفده آیه کوتاه است و جزو مفصلات به شمار میرود و قبل از سوره بلد و بعد از سوره قمر نازل شده است.
محتوا سوره طارق
بر اساس آنچه که در تفاسیری همچون تفسیر نمونه آمده است، محتوای کلی این سوره بر دو محور معاد و قرآن کریم (اهمیت و ارزش آن) میچرخد. خداوند متعال در ابتدای سوره پس از قسمهایی، به وجود مراقبان الهی بر آدمی اشاره نموده و در ادامه برای ثابت کردن امر معاد به حیات نخستین و آغاز پیدایش آدمی از آب نطفه اشاره مینماید و طی یک نتیجهگیری (برای آنان که اهل تفکر هستند) مشخص میسازد که آن خدای قادر و متعالی که آدمی را از آبی این چنین بی ارزش و خُرد خلق نموده قدرت بر بازگشت مجددش را نیز دارد. سپس به برخی از ویژگیهای روز معاد اشاره میکند و در ادامه با بیان سوگندهایی متعدد که هر یک مضمون و محتوایی مهم را در بر دارد، از اهمیت قرآن کریم سخن به میان میآورد و در انتها سوره را با تهدید اهل کفر به مجازات به پایان میرساند.
آثار، برکات و خواص سوره
برای هر یک از سورههای قرآن کریم آثار، برکات، خواص و فضائلی توسط ائمه اطهار علیهم السلام روایت شده است. برای سوره طارق نیز این چنین است. از این رو در این بخش برخی از احادیث و روایات وارد شده در این باره را به نگارش در میآوریم.
در فضیلت سوره مبارکه طارق آمده است:
- پیامبر اکرم (ص): هر که سوره مبارکه طارق را تلاوت نماید خدای متعال ده برابر تعداد ستارههایی که در آسمان وجود دارند به اوحسنه عطا میکند[1].
- پیامبر اکرم (ص): سوره طارق را یاد بگیرید چرا که اگر شما به این امر آگاه بودید که چه آثار و رموزی در این سوره نهفته است، آنچه را که در دست داشته رها مینمودید و کارهایتان را تعطیل میکردید و آن را یاد میگرفتید و به کمک (وسیله) آن به خدای متعال تقرب مینمودید و خداوند عز و جل به واسطه آن تمامی گناهان به جز شرک را میآمرزید[2].
- امام صادق (ع): هر آنکس که در نمازهای واجب خویش سوره طارق را تلاوت کند در روز جزا در پیش خدای متعال جایگاهی والا خواهد داشت و از همراهان و یاران اهل ایمان در بهشت خواهد بود.
و اما آثار و خواص سوره
- پیامبر (ص): هر آنکه سوره طارق را بنویسد و آن را با آب شسته و زخم را با همان آب بشوید، آن زخم ورم نمیکند [3]…
- امام صادق (ع): اگر که سوره مبارکه طارق را در وقت خواب قرائت کنند، از احتلام ایمن میگردند[4]
صوت- خلیل الحصری (تحقیق)
منابع:
[1] مجمع البیان شیخ طبرسی، ج10، ص320
[2] مستدرک الوسائل، محدث نوری، جلد 4، صفحه 365
[3] تفسیر البرهان، جلد 5، صفحه629
[4] درمان با قرآن، ص141