و در آن دوران که دختران را زنده به گور میکردند، خداوند رسولی برایشان فرستاد. رسولی از خودشان تا آیات الهی را بر آنها بخواند و به سوی فلاح و رستگاری هدایتشان نماید. آنها را به انجام خوبیها تشویق و از آنچه که ناروا و بد است، باز بدارد و آنان را متوجه سازد که آنچه موجب برتری انسانی بر انسان دیگر میشود تقوا است و پسران را بر دختران برتری نیست. اگر چه فهماندن این امر، در عصر جاهلیت سخت بود اما رسول خدا (ص) با سخن و عمل خویش برای نهادینه کردن آن در اذهان سعی و تلاش نمود. امروزه نیز در میان اقوام مختلف برتری اولاد پسر بر دختر (هر چند کم یا نامحسوس) مشاهده میشود. به همین دلیل بر آن شدیم تا احادیث نبوی مرتبط با دختران را جمع آوری نموده و به نگارش در آوریم.
احادیث نبوی مرتبط با دختران
- دختران مایه برکت هستند[1]
- پیامبر اکرم (ص) درحالی که دو انگشت سبابه و وسط را به مردم نشان میداد، فرمودند: آنکس که سه دختر یا سه خواهر را اداره کند و نیازهایشان را تامین سازد، همجواریام در جنت همچون همجواری این دو انگشت است. مردم سوال کردند: اگر که آنان دو نفر باشند، چطور؟ حضرت پاسخ گفتند: حتی اگر که دو نفر باشند. باز مردم پرسیدند: یک نفر چگونه است؟ ایشان فرمودند: حتی اگر یک نفر باشد[2].
- هر آنکس که دارای دو دختر باشد، به واسطه آنان به بهشت وارد میشود[3].
- فردی که فرزند دختری دارد و به آن اذیتی نرسانده باشد و او را مورد اهانت قرار نداده باشد و اولاد پسرش را بر او ارجح ندانسته باشد، خدای متعال این چنین شخصی را به بهشت وارد میکند[4].
- دختر فرزندی نیکو است. هر کس یک فرزند دختر داشته باشد. آن دختر موجب در امان ماندن او از آتش دوزخ است[5].
- فردی که یک فرزند دختر دارد، حق تعالی او را یاری نموده و کمک او خواهد بود وآمرزش و برکتش را شامل او میگرداند[6].
- رسول گرامی اسلام (ص) درباره آنکه دارای 4 دختر است فرمودند: ای مردم، او را یاری کنید، ای مردم به او قرض بدهید و ای مردم به او رحم نموده و با وی مهربان باشید[7].
- حضرت در ارتباط با دختران فرمودند: آنان مایه انس هستند[8].
- پیامبر(ص) به مردی که همسرش دختری به دنیا آورد فرمود: او (دختر) گلی میباشد که تو بوی آن را استشمام میکنی[9].
- آن هنگام که حضرت زهرا (س) متولد شد و پیامبر خدا (ص) را به آن بشارت دادند، ایشان در صورت اصحاب خویش آثاری از کراهت را دیدند. پس رو به آنان نمود و در حالی که آنها را مورد عتاب قرار میداد، فرمود: به چه سبب از این امر کراهت داربد؟! او گلی است که من بوی آن را میشنوم (استشمام میکنم) و رزق و روزیاش نیز بر حق تعالی است[10].
- حضرت فرمودند: روزانه 12 برکت و رحمت از جانب خداوند بر خانهای که در آن دختران زندگی میکنند، نازل میشود و آن خانه مورد زیارت فرشتگان خواهد بود و آن فرشتگان برای والد آن دختران، در هر روز و شب اجر عبادت یک سال از نامه عملش را کتابت میکنند[11].
- به راستی که مهربانی پروردگار متعال نسبت به دختران بیش از پسران است[12].
- دختران اولاد خوبی هستند چرا که آنان مایه انس و خوشی میباشند و پرستاری شما را میکنند[13].
- فردی که دختری دارد. آن دختر برای او از هزار حج خانه خدا بهتر است، و بهتر است از هزار جهاد فی سبیل الله و از قربانی نمودن هزار شتر بهتر است و ازضیافت دادن به اندازه هزار بار نیز بهتر میباشد[14].
- رسول خدا (ص) درباره دختران فرمودند: آنها باقیات صالحات به شمار میروند[15].
- هر آنکس که دختری داشته باشد و آن را خوب تربیت کند و او را خوب دانش آموزد و از نعمات که خداوند به او عطا فرموده بسیار بهرهمند نماید، آن دختر، سپر و پوشش پدر در مقابل آتش جهنم خواهد بود[16].
منابع:
[1] مستدرک الوسائل، ج15، ص 115
[2] عوالي اللئالي ج 3 ص 284
[3] جامع الأخبار ص 284 الفصل 62
[4] مستدرك الوسائل ج 15 ص 118
[5] روضة الواعظين ج 2 ص 246
[6] مستدرك الوسائل ج 15 ص 115
[7] ثواب الأعمال ص 240
[8] الكافي ج 6 ص 5
[9] ثواب الأعمال ص 240
[10] ثواب الأعمال ص 239
[11] مستدرك الوسائل ج 15 ص 21
[12] كافي ج 6 ص 6
[13] مستدرك الوسائل ج 15 ص 115
[14] همان
[15] همان
[16] میزان الحکمه، ج1، ص107