در این مطلب احادیثی از حضرت فاطمه (س) را به رشته تحریر در آوردیم تا با تامل در آنها، همچون کلام و سخن دیگر معصومین علیهم السلام که برگرفته از کلام وحی و تعالیم الهی است و چراغی برای گام نهادن در مسیر درست برای تقرب به خدا و سعادتمندی میباشند، آموزهها، معارف و سبک زندگی اسلامی را دریافت نموده و با الگو قرار دادن و به کارگیری آنها در بخش ها و ابعاد مختلف زندگی به سعادت و خوشبختی رسید.
احادیث حضرت فاطمه (س)
- خِیَارُکُمْ ألْیَنُکُمْ مَنَاکِبُهُ وَ أکْرَمُهُمْ لِنِسَائِهِمْ [1]
بهترین شما فردی است که نرم خوتر است و بیش از دیگران زن خویش را تکریم و گرامی نماید.
- اُشهِدُ اللّه تَعالی لَقَد سَمِعتُهُ (ص) یقولُ: عَلِیٌّ خَیرُ مَن أخلُفُهُ فیکم، و هُوَ الإِمامُ وَ الخَلیفَةُ بَعدی [2].
خداوند را شاهد و گواه میگیرم که شنیدم پیامبر (ص) میفرمود: علی، بهترین شخصی است که او را بین شما جانشین میگذارم و او امام و خلیفه بعد از من است.
- قالَ لی رَسولُ اللّهِ(ص): یا فاطِمَةُ، مَن صَلّی عَلَیک غَفَرَ اللّهُ لَهُ، و ألحَقَهُ بی حَیثُ کنتُ مِنَ الجَنَّةِ[3].
پیامبر خدا (ص) فرمود: ای فاطمه، هر کس که بر تو درود فرستد خداوند او را مورد آمرزش خویش قرار میدهد و در هر جای بهشت که باشم او را به من ملحق خواهد نمود.
- حُبِّبَ إلیَّ مِنْ دُنْیاکُمْ ثَلاثٌ: تلاوَةُ کِتابِ اللهِ وَ النَّظَرُ فی وَجْهِ رَسولِ اللهِ وَ الإنْفاقُ فی سَبیلِ اللهِ [4].
سه چیز را از دنیایتان دوست میدارم: تلاوت قرآن، نگاه به صورت مبارک حضرت رسول (ص) و انفاق و بخشش در راه خدا.
- امّا وَ اللّهِ، لَو ْتَرَكُوا الْحَقَّ عَلى اهْلِهِ وَ اتَّبَعُوا عِتْرَةَ نَبیّه، لَمّا اخْتَلَفَ فِى اللّهِ اثْنانِ، وَ لَوَرِثَها سَلَفٌ عَنْ سَلَفٍ، وَ خَلْفٌ بَعْدَ خَلَفٍ حَتّى یَقُومَ قائِمُنا، التّاسِعُ مِنْ وُلْدِ الْحُسَیْنِ عَلَیْهِالسَّلام [5].
و اما به خداوند قسم، اگر که حق (مقصود خلافت و امامت است) را به اهل خود سپرده بودند و عترت پیامبر (ص) را اطاعت و پیروی میکردند حتی دو نفر نیز با هم درباره خداوند متعال و دین اختلاف نمیکردند و مقام امامت و خلافت توسط اشخاصی شایسته یکی پس از دیگری تا زمانی که قائم ما که نهمین فرزند از حسین که درود و سلام خدا بر آن ها باد، است قیام نماید منتقل میشد.
- جَعَلَ اللّهُ الاْيمانَ تَطْهيراً لَكُمْ مِنَ الشّـِرْكِ، وَ الصَّلاةَ تَنْزيهاً لَكُمْ مِنَ الْكِبْرِ، وَ الزَّكاةَ تَزْكِيَةً لِلنَّفْسِ، وَ نِماءً فِي الرِّزقِ، وَ الصِّيامَ تَثْبيتاً لِلاْخْلاصِ، وَ الْحَّجَ تَشْييداً لِلدّينِ. [6]
خداوند متعال برای شما ایمان را پاکی از شرک قرار داد و نماز را برای پاکی و تنزیه از تکبر مقرر کرد، و زکات را برای تزکیه نفس و گسترش و توسعه در رزق و روزی معین نمود و روزه را برای استقامت و اخلاص در اراده و حج را برای مستحکم شدن اساس و بنای دین و شریعت مقرر کرد و لازم دانست.
- أحمَدوا اللهَ الذّي لعظَمَتِهِ و نورِهِ يَبْتَغي مَن في السَّمواتِ و الأرض إليهِ الوسيلةُ و نَحنُ وسيلَتُه في خَلقِهِ [7].
حمد و سپاس خدا را که بزرگی و نور او ایجاب مینماید که هر آنچه که در آسمانها و زمین است (برای تقرب به او) وسیله جویند و ما (خاندان پیامبر (ص) – اهل بیت) وسیله او در بین مخلوقاتش میباشیم.
- مَن أصعَدَ إلَى اللّه ِ خالِصَ عِبادَتِهِ أهبَطَ اللّه ُ إلَيهِ أفضَلَ مَصلَحَتِهِ [8].
هر آن کس که خداوند را از روی خلوص عبادت و پرستش کند، خداوند برترین مصلحت را برای او فرو میفرستد.
- إنْ كُنتَ تَعمَلُ بِما أمَرناكَ و تَنتَهي عَمّا زَجَرناكَ عَنهُ فَأنتَ مِن شيعَتِنا و إلاّ فَلا [9].
همانا اگر آنچه را که به تو امر نمودیم عمل نمایی و از آنچه که تو را از آن برحذر کرده دوری کنی، از شیعیان ما خواهی بود و الا هرگز.
- حرم[الله] الشِّرْكَ إخْلاصا لَهُ بِالرُّبُوبِیَّةِ، فَاتَّقُوا اللّه حَقَّ تُقاتِهِ، وَ لا تَمُوتُّنَ إ لاّ وَ اءنْتُمْ مُسْلِمُونَ، وَ اءطیعُوا اللّه فیما اءمَرَكُمْ بِهِ، وَ نَهاكُمْ عَنْهُ، فَاِنّهُ، إ نَّما یَخْشَى اللّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماءِ. [10]
خداوند شرک را تماما (در امور مختلف) حرام نمود تا آنکه همه تن به ربوبیت او سپرده و سعادتمند گردند، پس آنگونه که سزاوار است میبایست تقوای الهی داشته باشید و کاری کنید تا با ایمان و باور به دین اسلام از این دنیا بروید.
- شيعَتُنا مِنْ خِيارِ أهْلِ الْجَنَّةِ وَكُلُّ مُحِبّينا وَ مَوالي اَوْليائِنا وَ مُعادي أعْدائِنا وَ الْمُسْلِمُ بِقَلْبِهِ وَ لِسانِهِ لَنا [11].
شیعیان ما و تمامی دوستدارانمان و دوستداران اولیاء ما و دشمن دشمنان ما و آنکس که به قلب و زبان تسلیم ما میباشد، بهترین اهل بهشت هستند.
- الْزَمْ رِجْلَها، فَإنَّ الْجَنَّةَ تَحْتَ اقْدامِها، و الْزَمْ رِجْلَها فَثَمَّ الْجَنَّةَ [12]
همواره در خدمت مادر و پای بند او باش، چرا که بهشت خدا زیر پای مادران است و نهایت و نتیجه آن نعمات بهشتی خواهد بود.
منابع:
[1] دلائل الامامه، ص7
[2] کفایة الأثر، ص 199
[3] کشف الغمه، ج 2، ص 98
[4] نهج الحیاه، ح 164
[5] بحار الانوار، ج 36، ص 352، ح 224
[6] ریاحین الشریعه، ج 1، ص 312
[7] شرح نهج البلاغه این ابی الحدید، ج 86، ص 211
[8] بحار الانوار، ج 70، ص 249
[9] بحار الانوار، ج 68، ص 155
[10] ریاحین الشریعه، ج 1، ص 312
[11] بحار الانوار، ج 68، ص 155
[12] کنز العمال، ج 16،ص 462