عید سعید فطر از برترین اعیاد در نزد مسلمانان است که به طور ویژه ای گرامی داشته می شود و مردم بعد از یک ماه عبادت و بندگی خالصانه در ماه مبارک رمضان منتظر پاداش الهی هستند.
در این روز مسلمانان از یک سو مسرور و شادمان هستند و از سويی دیگر دلهره و ترسی در وجودشان ایجاد می شود. شادمانی آن ها برای انجام وظیفه ای است که در این یک ماه بر گردن آن ها بوده است و منتظر دریافت پاداشی از جانب خدا هستند و دلهره و اضطراب آن ها برای این است که نمی دانند تا چه حد توانسته اند به خوبی از پس وظایفی که بر عهده آن ها بوده بر بیایند.
علاوه بر این ها دلتنگی عجیبی کل وجود آدمی را خواهد گرفت برای اینکه از آینده اش بی خبر است و نمی داند این رمضان آخرین ماه رمضان عمرش بوده است یا نه؟
از امام محمد باقر (ع) نقل شده است که پیامبر اکرم (ص) فرموده است: زمانی که روز اول ماه شوال از راه می رسد، منادی ندا می دهد: ای مومنان برای گرفتن جوائز و پاداش های خود بشتابید، پس از آن امام محمد باقر (ع) فرمود: جایزه ها و پاداش خداوند همانند پاداش پادشاهان نیست (بسیار برتر است) و در نهایت تاکید داشت که روز اول ماه شوال روز گرفتن پاداش و جایزه ها می باشد.
شب و روز عید فطر از فضیلت بالایی برخوردار است و احادیث و روایات بسیاری از ائمه اطهار علیهم السلام در این باره نقل شده است به طوری که فضیلت و اهمیت این شب را از شب های قدر کمتر نمی دانند و این شب و روز را فرصتی عالی برای ارزیابی اعمال ماه مبارک دانسته اند.
به جز دید و بازدید و صله رحم در روز عید فطر اعمال و مستحباتی برای این شب و روز وجود دارند که ائمه اطهار (ع) عمل به آن ها را مستحب دانسته و به انجام آن ها سفارش کرده اند.
در این بخش برخی از اعمال شب و روز عید فطر را برای شما قرار داده ایم.
اعمال شب اول ماه شوال
- در هنگام غروب خورشید مستحب است عمل غسل انجام شود.
- احیا، دعا و طلب استغفار در این شب سفارش شده است.
- دعای «الله اکبر الله اکبر، لا اله الا الله و الله اکبر الله اکبر و لله الحمد الحمد لله على ما هدانا و له الشکر على ما اولانا» بعد از نماز مغرب و عشا و نماز صبح اول شوال و پس از نماز عید ذکر شده است را قرائت نمایند.
- پس از نماز مغرب، دست ها را برای دعا به سمت آسمان بالا برده و بگوید: «یا ذاالمن و الطول یا ذاالجود یا مصطفی محمد و ناصره صل على محمد و آل محمد و اغفرلی کل ذنب احصیته وهو عندک فی کتاب مبین» پس از آن سجده کند و صد مرتبه بگوید: «اتوب الى الله» پس هر حاجت که دارد از خدا طلب کند.
- زیارت امام حسین علیه السلام بسیار سفارش شده است.
- ده رکعت نماز در شب عید بخواند به این صورت که پنج نماز دو رکعتی باشند و هر رکعت پس از سوره حمد ده بار سوره اخلاص خوانده شود و در رکوع و سجود هر رکعت ده مرتبه «سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله والله اکبر» گفته شود. بعذ از نماز هزار بار استغفار نماید و پس از آن سجده کند و بگوید: «یا حی یا قیوم یا ذاالجلال و الاکرام یا رحمان الدنیا والاخرة و رحیمهما یا ارحم الراحمین یا اله الاولین والآخرین اغفرلنا ذنوبنا و تقبل منا صلواتنا و صیامنا و قیامنا»
مستحبات سفارش شده برای روز عید فطر:
- قبل از نماز عید سعید فطر، فطریه پرداخت شود.
- انجام غسل روز عید که پس از طلوع آفتاب تا زمان نماز عید سعید فطر است.
- پوشیدن لباس نو و زدن عطر قبل از رفتن به نماز جماعت سفارس شده است.
- پیش از رفتن به نماز عید با خرما یا شیرینی افطار نماید.
- توصیه شده کمی تربت سید الشهدا خورده شود.
- خواندن نماز عید سعید فطر
- زیارت امام حسین عليه السلام در روز اول ماه شوال.
- یکی دیگر از توصیه ها خواندن دعای ندبه در روز عید می باشد.