قرآن کتاب زندگی است. هر حرف، کلمه و آیه آن آموزهای را در بر دارد که با مطالعه تفاسیر و تدبر در آنها میشود به آنها دست یافت و برای داشتن زندگی دنیایی بهتر و آخرتی روشنتر به کار گرفت. پس چه خوب است اگر که با قرآن انس گرفته و به آموزهها عمل کرد. از این رو بر آن شدیم تا در این مطلب برخی از مهمترین راهکارهای قرآنی جزء ششم را خلاصهوار بیان نماییم.
لیستی از راهکارهای قرآنی جزء ششم
- صدای خود را به بد زبانی بلند نکنید مگر اینکه به تو ظلم رسیده باشد[1].
- از بدی دیگران بگذرید. این عمل موجب میشود که خدا نیز از شما بگذرد[2].
- درباره خدای متعال و دین تنها به راستی سخن گویید و اندازه نگاه دارید. در واقع این امر بدین معنا است که افراد نباید در دین غلو و زیاده روی کنند[3].
- وفادار ماندن به عهد و قراردادهایی که میبندند در آیه نخست سوره مائده توصیه شده است[4].
- یاری رساندن به یکدیگر در رعایت حقوق افراد و انجام کارهای خوب از جمله راهکارهای قرآنی جزء ششم قرآن کریم است[5].
- برای خداوند قیام کن و به عدل گواه و شهادت ده حتی در حق دشمنان (به این معنا که اگر قرار است در حق کسی که دشمن تو به شمار میآید شهادت دهی[6]. آن شهادت میبایست عادلانه و بر پایه عدل و انصاف باشد نه اینکه به جهت وجود دشمنی، در بیان شهادت کینه دخیل گردد و از عدل چشم پوشی شود).
- به پا داشتن نماز، اعطای زکات و صدقه، یاری رسول خدا و ائمه توصیه شده است. همچنین با اعای وام در راه خدا گناهان بخشوده میشوند[7]
- عهد و پیمان شکستن، سنگدلی و لعنت خدای متعال را در پی دارد. همچنین باعث میشود که فرد از رحمت الهی دور گردد. علاوه بر اینها رعایت انصاف حتی در برخورد با دشمنان نباید فراموش شود. و احسان نمودن تنها به بخشش مال نیست بلکه عفو و صفح از مصادیق آن به شمار میروند[8].
- آدمی میبایست به دنبال نجات جان انسانها باشد. با نجات جان هر فرد گویی آن شخص تمام مردم را زنده کرده است[9].
- برای وصول به حق تعالی آدمی میبایست به دنبال وسیلهای همچون نماز، انفاق و آبروی مقربان درگاه او باشد.[10]
- گذشت از قصاص کفاره گناهان به شمار میرود[11].
- آدمی از دوستی با افرادی که دل بیمار و ناپاکی دارند برحذر کند[12] (در واقع مقصود خودداری نمودن از دوستی با منافقان است).
- بهتر است با افرادی که دین و باورهای مسلمانان را به سخره میگیرند، دوستی و رفاقت نشود[13]. در واقع استهزاء دین نوعی جنگ سرد روانی است و یکی از روشهای مبارزاتی دشمن دین به شمار میرود.
- خدای متعال علاوه بر عفو، دارای لطف است و انسان برای دریافت الطاف حق تعالی میبایست نخست از گناه پاک گردد[14].
- آدمی اگر که به دنبال آرامش واقعی باشد آن را میتواند در سایهی ایمان و عمل صالح به دست آورد[15].
تلاوت آیه 8 سوره مائده- عبدالباسط (تحقیق)
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا ۚ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
اى كسانى كه ايمان آورده ايد! همواره براى خدا قيام كنيد، و از روى عدالت، گواهى دهيد! دشمنى با جمعيّتى، شما را به گناه و ترك عدالت نكشاند! عدالت كنيد، كه به پرهيزگارى نزديكتر است! و از (معصيت) خدا بپرهيزيد، كه از آنچه انجام مى دهيد، با خبر است!
منابع:
[1] آیه 148 سوره نساء
[2] آیه 149 سوره نساء
[3] آیه 171 سوره نساء
[4] سوره مائده، آیه1
[5] همان، آیه 2
[6] سوره مائده، آیه 8
[7] همان، آیه 12
[8] همان، آیه 13
[9] همان، آیه 32
[10] همان، آیه 35
[11] همان، 45
[12] همان، آیه 52
[13] همان، آیه 57
[14] همان، آیه 65
[15] همان، آیه 69